Moj roditelj je alkoholičar, i meni je potrebna pomoć!

Kada se radi o alkoholizmu, vi ste veoma važni. Kako možete pomoći roditeljima koji imaju problem sa alkoholom ili drogama? Možete li biti sigurni da znate da brinete o sebi? Da li su  sposobni da razvijaju sposobnosti da priznaju da ste im bitni, da imate pravo na pun, zdrav, zadovoljavajuć, srećan život ispunjen ljubavlju?

MOJ RODITELJ JE ZAVISNIK OD ALKOHOLA

Većinu ljudi muče ova pitanja u nadi da će da učine nešto bolje za voljenu osobu:

PITANJE: Šta mogu da učinim da otklonim problem zavisnosti od alkohola/ droge kod svog roditelja?

ODGOVOR:Nažalost, rešavanje problema zavisnosti za nekog drugog je nemoguće.

Koliko god želimo da pomognemo, brinemo i želimo da ih zaštitimo, ne možemo, to je prvenstveno njihov problem i moraju sami da se suoče sa njim. Ukoliko je vaš roditelj alkoholičar, najbitnije je da znate da vodite računa o sebi, da imate resurse i podršku da izgrađujete i živite svoj život i budete sigurni da znate da se zaštitite od bola izazvanog zavisnošću roditelja.

ŠTA MOGU DA URADIM AKO JE MOJ RODITELJ ALKOHOLIČAR?

Odrastanje sa roditeljem koji je zavisnik od alkohola je veoma teško. Kada nemate problem sa alkoholom, skoro je nemoguće razumeti samodestruktivne kompulzije onoga ko pije. Čini se kao da će biti lako da se zaustave ili samo da veruju da moraju da prestanu da piju. Kada počnete da kontrolišete tuđu zavisnost, može da se desi da sve što radiš i da sve što ti je bitno u životu postane odgovor na njihovo ponašanje. Možete sakriti njihovo piće, oni će pronaći još više, možete im zabraniti izlaske u barove, oni će pronači način da pobegnu, možete da vrištite, besnite i vičete na njih, oni neće poboljšati svoje ponašanje, zato ne možeš sam rešiti problem koji, u suštini, nije tvoj!

5 NAČINA DA SE POMOGNE U SLUČAJU KADA JE RODITELJ ALKOHOLIČAR:

Čini se kontraintuitivnim, ali jedna od najboljih stvari koje mozete učiniti je da budete sigurni da umete da se brinete i starate sami o sebi. Počnite tako što ćete imati na umu da ste vi bitni i da imate prava da budete srećni, zdravi i voljeni. Evo nekoliko praktičnih saveta za pronalaženje sredstava za podršku:

  1. BUDI SIGURAN! 

Ako živite sa zavisnikom od alkohola koji je nasilan (fizički, psihički, emocionalno) potrebni su vam razgovori sa odraslom osobom koja vam može omogućiti bezbedno okruženje. Ovo bi moglo značiti da napustite svoj dom, da će vaš problem izaći u javnost ili rizikujete negodovanje roditelja. Ali biti u sigurnom okruženju , gde ste slobodni od zloupotrebe alkohola, od ključnog je značaja radi samog opstanka. Razgovarajte sa školskim pedagogom, psihologom, lekarom, učiteljem, prijateljem ili rođakom, neka znaju šta se dešava i da Vam je potrebna pomoć!

2.PRONAĐITE GRUPU ZA PODRŠKU

Ako nemate neku osobu od poverenja kojoj možete da se poverite, pronađite lokalnu ustanovu gde možete da se obratite za pomoć. Postoje i grupe koje su oformljenje da pružaju pomoć i podršku žrtvama alkoholizma i nasilja. Uz pomoć programa od 12 koraka naučićeš da ti nisi kriv što ti je roditelj zavisnik od alkohola (bez obzira šta on kaže i što pokušava da Vas okrivi za to), da ne možete da kontrolišete svog roditelja kada pije (krijete alkohol, budete savršeni, radeći sve kako oni kažu, sa nadom da će prestati da piju). Takođe, potražite pomoć preko interneta (možete pronaći lokalne sastanke, priključiti se online grupama za podršku i učestvovati online u njihovim sastancima).

3. NABAVI STRUČNU LITERATURU

Postoji mnogo knjiga napisanih o iskustvu odrastanja sa alkoholičarem. Vaša lokalna biblioteka će imati odeljak o samopomoći i oporavku, za početak, barem ćete znati da niste sami.

4.PRAKTIČNA BRIGA O SEBI

Vrlo je lako da se izgubi osećaj za sebe kada živite sa nekim ko je zavisnik i veoma je važno da znate da ste zbrinuti. Kada nemate roditelje koji brinu o vama, morate to da uradite sami. Potrebno je nekoliko minuta svaki dan da se preispitate sa sobom da li ste fizički, mentalno i emocionalno u redu. “Kako se moje telo danas oseća, šta sam drugo mogao da uradim kako bi se osećao bolje, šta ja mislim o tome, kako mogu da se osećam bolje? ” Ovo su važni koraci za podsećanje da ste prisutni i da ste važni.

5. POKUŠAJTE DA KORISTITE MOLITVU

“Bože, daj mi spokoj da prihvatim stvari koje ne mogu promeniti, hrabrost da promenim stvari koje mogu i mudrost da znam da napravim razliku!”

Razmislite o tome šta ove reči znače i kako se na teške situacije u životu mogu primeniti tri elementa: prihvatanje, menjanje i znanje.

Zavisnost od aklohola je uslov i podstrek da se uništavaju porodice, prijateljstva i pojedinci. Oni od nas koji da živimo za to da napravimo pozitivnu odluku i da ne dozvolimo da nas njihova bolest uništi, uvek imaju podršku i pomoć pri odlukama za promenom. Ali ti si bitan, ti zaslužuješ da živiš u zdravom okruženju , da budeš voljen i imaš podršku roditelja.

Ako si dete čiji roditelji imaju problem zavisnosti od alkohola, moraš pomoći prvo sebi. Potražite osobu od poverenja, prijatelje, stručnjake, pedagoga, psihologa, defektologa, učitelja, itd, koji ti mogu pružiti pomć i podršku koja ti je neophodna.

Referenca:

https://addictionblog.org/

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑