Kocka je bačena!

“Alea iacta est!” I sada mislite da nema povratka? Ipak nije tako!

Kockanje nije nužno zavisnost. Po definiciji, kockanje je aktivnost kojom zarađujete novac i/ili rizikujete njegov gubitak u nadi da ćete dobiti finansijska ili materijalna sredstva. Kockanje se obično karakteriše kao dobitak i gubitak koji su rezultati kombinacije veštine i sreće.

Kockanje postaje problem kada nastavljate da kockate uprkos negativnim posledicama. Mnogi kockari prolaze kroz teška, pa čak i po život opasna iskustva pre nego što zatraže pomoć. Drugi, opet, doživljavaju sporo, suptilno propadanje. Ali kompulzivni kockari obično pokazuju hronično ponašanje koje na kraju eskalira.

PRAVILO BR.1: PRIPREMITE SE NA NAJGORE-DESIĆE SE

Ljudi koji iskuse zavisnost od kockanja nisu u stanju da kontrolišu impuls za kockanjem, čak i ako znaju da će takvim ponašanjem povrediti sebe i druge. Njihova želja je dvostruka: da nastave da se kockaju i da prestanu.

Znakovi da imate problem sa kockanjem su sledeći:

  1. Nemogućnost da se zaustavi ili smanji kockanje
  2. Opsesivno-kompulsivno razmišljanje o kockanju
  3. Nastavljanje kockanja uprkos negativnim posledicama- gubitak posla, odnosa sa drugim ljudima ili propuštanje dobrih prilika
  4. Povećana tolerancija- veće i češće potrebe da se doživi isto iskustvo
  5. Emocionalni stres u slučaju pokušaja odvikavanja
  6. U kockanju se traži beg od problema
  7. Kršenje zakona da bi se nastavilo sa kockanjem
  8. Laganje porodici i prijateljima.

Ukoliko i dalje niste sigurni da li ste u problemu, uradite test od ovih 20 pitanja i saznajte.

KAKO STATI NA KRAJ KOCKANJU?

Ako gubite- jedini problem je u tome što kockate, zar ne? Stanite tome na kraj! Tajanstvena priroda zavisnosti i društvena stigma koja dolazi sa tim otežava pokretanje ove teme sa ljudima koji su u problemu, ali zabrinutost za sebe ili voljenu osobu doprinosi tome da se načini prvi korak. Evo nekoliko saveta:

  1. Informišite se. Saznajte sve što možete o zavisnosti od kockanja, simptomima i dostupnim tretmanima .
  2. Budite spremni. Izaberite pravo vreme (npr. neposredno posle kockanja) da pružite objektivne dokaze da postoji problem (npr. neplaćene račune, izostanak sa posla..).
  3. Izbegavajte okrivljavanje te osobe. Izbegavajte optužujuće izjave ali isto tako ne prihvatajte odgovornost za njihovo kockanje koju će svakako pokušavati da vam nametnu, budući da je ovo zajednički odbrambeni mehanizam za sve zavisnike.
  4. Pružite podršku. Ostanite smireni i cenite borbu te osobe.
  5. Održavajte zdrave granice. Recite NE kada vam osoba traži finansijsku pomoć. Pomažući osobu finansijski samo doprinosite razvoju problema.
  6. Stvorite mrežu. Koristite porodicu i prijatelje, grupe za podršku, savetovanje…

Sledeći korak je svakako neki od tretmana. Možete da se odlučite za neku kliniku za odvikavanje, psihoterapiju (koja uključuje grupni ili individualni tretman, kognitivne terapije ponašanja koje uključuju izolaciju uzroka kockanja i sl.), porodičnu terapiju (kockanjem je obično pogođena cela porodica, pa tako rad na porodičnim odnosima koji su često i uzrok zašto je neka osoba počela da se kocka može biti od presudnog značaja).

Važan deo terapije kockanja je i ograničavanje mogućnosti za kockanje. Ali ne možete se osloniti samo na to. Akcenat treba da bude na jačanju sopstvenih mentalnih kapaciteta da se oduprete porivu za kockanjem.

NEMOJTE SE KLADITI DA MOŽETE DA PRESTANETE SA KOCKANJEM- UČINITE TO! 

download-9

Reference:

  1. http://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/issues/gambling-addiction
  2. http://www.psychguides.com/guides/gambling-addiction-treatment-program-options/
  3. http://www.psychguides.com/guides/how-to-help-someone-with-a-gambling-problem/
  4. http://alcohol.addictionblog.org/how-to-overcome-an-addiction/

Leave a comment

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑